Reparaciosii Logo

Mufa de alimentare este defecta sau incarcatorul ?

Mufa de alimentare este o componenta foarte vulnerabila a laptopului. Daca aveti obiceiul de a trage alimentatorul in mod nepotrivit, riscati ca aceasta sa se rupa. Suprafața de prindere a acesteia pe placa de baza este mica, de aceea se resimt numeroasele tensiuni datorate mișcărilor tabletei aflate la încărcat. O uzura accelerata sau diverse șocuri pot împiedica furnizarea normala a curentului de alimentare.
De multe ori, din cauza alimentatoarelor de proasta calitate, a uzurii sau a șocurilor, mufa de alimentare cedează și nu mai furnizează adecvat curentul de alimentare. Modul prin care se ajunge la aceasta defecțiune este de obicei standard, iar procesul debuteaza in momentul în care pinii se dezlipesc iremediabil de pe placa de baza. In acest caz, fie contactul dispare in totalitate, fie se realizează doar atunci când mențineți cablul de încărcare într-o anumita poziție. Reparatia mufei de alimentare este o operatiune complexa. Aceasta trebuie sa se efectueze cu mare atentie de catre profesionisti, intrucat presupune desfacerea laptopului complet pana se ajunge la placa de baza.
Cum procedam atunci când laptopul este conectat la priză, dar nu se încarcă?
1. Conectarea corespunzătoare la priză. Verificati priza cu un alt consumator. Dacă aceasta funcționează, verificati conexiunea încărcătorului la laptop. Daca și mufa încărcătorului este conectată potrivit, puteti trece la pasul urmator.
2. Scoateti bateria și observati dacă laptopul funcționează doar conectat la sursa de curent. Dacă răspunsul este afirmativ, este aproape cert: bateria este de vina.
3. Cablul avariat. Se poate intampla să fie o problemă la nivelul cablului de alimentare al încărcătorului, deoarece acesta se poate avaria ușor. Puteti verifica dacă a fost un scurtcircuit pe undeva, daca simtiti un miros de ars.
4. Verificati temperatura. Este posibil ca bateria să nu se încarce din cauza încălzirii excesive a dispozitivului. Stinge laptopul o perioada si lasă-l să se răcească. La repornire, problema poate disparea. Dacă aveti probleme cu temperaturile ridicate, este indicat să utilizati un cooling pad.
5. Verificati mufa din laptop. Apasa pe cablul de alimentare si observa daca se incarca. In acest caz, este foarte posibil ca mufa de laptop sa fie defecta.
Cum se manifesta mufa de alimentare defecta a laptop-ului?
• Se incinge carcasa in regiunea mufei de alimentare
• Cand introduceti incarcatorul in laptop, nu face contact
• Pentru a face contact incarcatorul trebuie sa apasati tare in mufa
• Intra curent in laptop doar cand tineti firul incarcatorului intr-o pozitie precisa
• Cand mistcati mufa incarcatorului, se intrerupe alimentarea
Ce putem face pentru a evita defectarea mufei de alimentare?
• Nu tineti laptop-ul sprijinit in mufa
• Nu tineti firul incarcatorului in tensiune atunci cand este introdus in laptop
• Nu fortati mufa de alimentare daca vedeti ca nu face contact
• Nu fortati un alt incarcator daca mufa nu se potriveste
De ce se defecteaza mufa de alimentare?
o atunci cand cuplam incarcatorul sau apasam cablul in mufa mai puternic decat este nevoie
o atunci cand cuplam incarcatorul la mufa nu o facem printr-o miscare perpendiculara
o atunci cand lovim laptopul in locul unde este situata mufa de alimentare si se desprinde partial de pe placa de baza, miscandu-se in interiorul laptopului
o atunci cand ne impiedicam de cablul incarcatorului fiind conectat la laptop
Ce trebuie sa facem pentru a testa mufa de alimentare a laptopului?
• detasati bateria de la laptop
• conectati incarcatorul cu cablul de alimentare
• incercati sa porniti notebook-ul
• miscati incet cablul de alimentare care este conectat la mufa
• daca laptopul s-a inchis brusc, mufa de alimentare necesita reparatie

Lasa un mesaj

Call Now Button