Instalarea sistemului de operare
Instalarea sistemului de operare: un proces nu foarte simplu sau rapid, dar extrem de necesar.
Când este cazul să instalezi sau să reinstalezi sistemul de operare?
Când îți iei un laptop nou, fără un astfel de sistem, pentru că diferența de preț este destul de mare, când vrei să îți aduci laptopul “în rând cu lumea” și să instalezi un sistem de operare mai nou, de exemplu Windows 11, sau când laptopul tău dă semne clare de oboseala.
Nu e cazul să îi pui gând rău și să te gândești la un upgrade, este posibil să fi trecut mult timp de la ultima reinstalare și laptopul să nu mai funcționeze la fel de bine ca la început. De vină pentru îmbolnăvirea laptopului sunt virușii și instalarea/dezinstalarea incompletă a unor programe.
Ce se întâmplă cu datele în cazul reinstalării sistemului de operare?
În cazul laptopurilor noi, instalarea este simplă, pentru că nu se pune problema pierderii unor date importante. Ce trebuie să faci, însă, în cazul în care ai fotografiile din vacanță, lucrarea de dizertație și toată muzica preferată pe hard-disk? Cel mai simplu răspuns este să muți datele. Preferabil și rapid ar fi să le poți muta într-o altă partiție, diferită de cea în care se află sistemul de operare.
În cazul în care ai sistemul de operare instalat în partiția C:\ de exemplu, numai aceasta va fi afectată de reinstalare, prin urmare, datele tale se vor afla în siguranță pe partiția vecină. În cazul nefericit și puțin probabil în care aveți o singură partiție, va trebui să recurgeți la suporturi externe de stocare. Pentru un volum mare de date, este indicat un hard-disk extern. În cazul în care nu ai la îndemână așa ceva, va trebui să îți faci timp să transferi totul pe DVD-uri sau stick-uri, altfel informațiile vor fi pierdute definitiv! Nu uita să salvezi și linkurile din Favorites din Internet Explorer.
Repartiționarea hardului
În cazul în care dorești, la instalarea sau reinstalarea sistemului de operare Windows, se poate împărți hard-disk-ul în mai multe partiții. Mare atenție, în cazul repartiționării: toate datele din computer vor fi șterse, fișierele nu vor mai fi în siguranță în partiția vecină, deci va trebui să salvezi totul pe un suport extern.
Specialiștii din service-ul de laptopuri Clubul Repărăcioșilor îți recomandă să alegi de la început împărțirea hard-diskului în 2 sau 3 partiții, pentru siguranța datelor tale.
Ce versiuni de Window putem instala?
Există mai multe variante de sistem de operare Windows, create și lansate de către Microsoft. Iată câteva dintre cele mai comune variante de Windows:
Windows 11 a fost lansat oficial de către Microsoft pe data de 5 octombrie 2021 si reprezintă cea mai recentă versiune a sistemului de operare Windows, oferind o serie de îmbunătățiri și actualizări în comparație cu Windows 10. El aduce o interfață revizuită, o experiență mai fluidă, suport pentru aplicații Android, îmbunătățiri de performanță și securitate, precum și alte caracteristici și funcționalități noi.
Windows 10 este utilizată pe scară largă în prezent. si oferă o interfață modernă și numeroase caracteristici, precum asistentul virtual Cortana, Windows Defender pentru securitate, Microsoft Edge ca browser implicit și multe altele facilitati
Windows 8.1: este o versiune lansată în 2013 a introdus o interfața modernă și a adus unele îmbunătățiri în comparație cu predecesorul său, Windows 8.
Windows 7 din 2009 a fost una dintre cele mai populare versiuni ale sistemului de operare Windows. Acesta a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește performanța, stabilitatea și interfața față de versiunile anterioare. A ramas si versiunea cea mai indragita de nostalgigi IT
Windows Vista este din 2007 succesor al Windows XP si a adus unele îmbunătățiri în materie de securitate și aspect, a avut unele probleme de compatibilitate și performanță care au condus la adopția limitată de către utilizatori.
Windows XP a fost lansat în 2001 si este cel mai longeviv și popular sistemului de operare . A adus o interfață reîmprospătată și caracteristici îmbunătățite, devenind un sistem de operare de referință pentru mulți utilizatori si multi au ramas cu gandul la el.
La cerere si doar in conditii speciale putem asigura instalarea si versiunile mai vechi de sistem de operare : Windows Embedded Windows 1.0 , Windows 2.0 , Windows 3.0 , Windows 3.1 ,Windows NT 3.1 ,Windows for Workgroups 3.1 ,Windows NT 3.5 ,Windows NT 3.51 , Windows 95 ,Windows NT 4.0 ,Windows 98 , Windows 2000 , Windows Me (Millennium Edition),Windows Server . Acestea inca mai sunt in uz in mediul industrial si avem experienta si tehnica necesara sa le instalam si configuram.